Dr. Gaál Magdolna

 egyetemi adjunktus


 Szolgáltatások Önéletrajz  |  Szerződött egészségpénztárak Árlista Kérdések és válaszok betegségekről

   

 Betegségek, kezelések, melyekről Önök a leggyakrabban érdeklődnek
 

A hajhullás okai

A hajnövekedés ciklikus. A hajciklus 3 fázisból áll: anagén növekedési fázis, ezt követi egy átmeneti, katagén fázis majd a telogén, vagy nyugalmi fázis. A növekedési fázis 3-5 évig tart, a katagén 2 hétig, a telogén 2-3 hónapig. A hajszál elvesztése a nyugalmi fázisban történik. Embereknél a hajciklus aszinkronizált, tehát a hajszálak nem ugyanolyan fázisban vannak. Normál esetben a hajszálak 85%-a növekedési fázisban van. A különböző fázisban lévő hajszálak megoszlásának vizsgálatára trichogrammot végezhetünk. A fejbőrről több területről kihúzott hajszálakat mikroszkóp alatt vizsgáljuk. Azt a folyamatot, amikor a haj mennyisége csökken, effluviumnak nevezzük, ennek következményei a különböző típusú alopéciák (hajritkulás, kopaszság). Az alopécia járhat hegesedéssel, ilyenkor hajvisszanövés nem várható, de a hajhullással járó állapotok többsége visszafordítható.

Heges alopécia (hajhullás, kopaszság) oka lehet elszenvedett trauma, égés, sugárkezelés. Heget okozhatnak mély gombás, vagy baktériumfertőzések, daganat, illetve bőrbetegségek. A heges kopaszságra általában fehér, heges, besüppedt területek jellemzőek, melyeket vörös szegély vehet körül, a heges területen szőrtüszőnyílások nem láthatóak. A heges területeken nem várható hajvisszanövés, kezeléssel csak a folyamat terjedését akadályozhatjuk meg.

A traumás alopéciáknak számos oka lehet. Kómában lévő, öntudatlan betegeknél gyakori, hogy tarkótájon kikopik a haj, a mindig háton fekvő újszülötteknél ugyanez figyelhető meg. A trakciós (húzási) alopécia feszülő, szoros lófarok, szoros konty, vagy afroamerikaiaknál szorosan fonott frizura viselése következtében alakul ki a halánték, homlok területén, de erőteljes fésülés, különböző fodrászati beavatkozások is előidézhetnek hajvesztést. Ezek kezelésében legfontosabb a kiváltó ok megszüntetése. Pszichés zavar következtében jelentkezik a trichotillomania, amikor a beteg kényszeresen kitépkedi a haját, időnként ez akár nem is tudatosul. Kamaszkorban, főleg lányoknál gyakori, stresszhatás következtében. A fejbőrt megvizsgálva azt láthatjuk, hogy különböző hosszúságú hajszálak vannak jelen. Terápiájában pszichiátriai kezelés, a haj rövidre vágása lehet eredményes.

A visszafordítható alopéciák közé tartozik az ún. anagén és telogén effluvium. Az anagén effluvium akkor következik be, ha a szőrtüszőket akut károsodás éri. A telogén effluvium lassúbb folyamat, mely diffúz hajritkuláshoz vezet. Okozhatja magas láz, gyógyszerek, hormonális eltérések, főleg pajzsmirigy működési zavar, rosszindulatú daganat, felszívódási zavar, vas-, nyomelem, esszenciális zsírsav- vagy vitaminhiány, de a stressz is. Ha lehetséges, akkor a kiváltó ok megszüntetése javasolt. Kezelésében hajszesz, koffeines vagy más lokális keringésfokozó sampon, vas, cinkpótlás, illetve ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó készítmények említendők.

A nem hegesedő alopéciák progresszív formája az androgén alopécia, vagy „férfias típusú kopaszodás”, mely csaknem minden férfit érint élete során kisebb nagyobb mértékben. Megjelenése genetikai hajlamon alapul, jellegzetes mintázatot követ: a hajhatár hátrébb húzódik, főleg a halánték felé eső területen, valamint a fejtető hátsó részén ritkul meg és hullik ki a haj. A szőrtüszőben lévő 5-alfa reduktáz enzim játszik szerepet abban, hogy a haj megritkul, az egyéb testszőrzet mégsem csökken. Androgén alopéciában a növekedési fázis minden ciklussal lerövidül, míg a nyugalmi fázis hossza ugyannyi marad, vagy növekszik, így csökken a növekedési fázisban lévő hajszálak aránya. Végül a növekedési fázis hossza annyira lerövidül, hogy a hajszál növekedése nem lesz elegendő ahhoz, hogy a bőrfelszínt elérje, és a szőrtüszőnyílás üres marad. A szőrtüszők száma nem változik, de a nyugalmi szőrtüszők aránya nő, kisebb, ún. miniatürizált szőrtüszők jelennek meg, melyek elhelyezkedése felszínes. Hegesedés nem fordul elő. A hajhagymák androgén hormonok iránti érzékenysége szempontjából az 5-alfa reduktáz enzim 2. típusa játssza a főszerepet. Ha ezt az enzimet gátoljuk, a hajfolliculus aktivizálódik, nagyobb lesz, a hajszálak vastagodnak. A férfiak androgén kopaszodásának kezelésében mindig figyelembe kell venni az egyéni elvárásokat. Belsőleg adható gyógyszerekkel gátolhatjuk az 5-alfa reduktáz enzimet, de ez számos mellékhatással járhat. Helyileg alkalmazható szerekkel is nagyon hatékonyan kezelhető az androgén alopécia. Újabban elérhetővé vált a hajátültetés is, melyet hazánkban is nagy szakértelemmel végeznek. Jelenleg a legkorszerűbb az úgynevezett FUE II módszer. Amennyiben érdelődik a hajbeültetés iránt, ingyenes konzultációt nyújtok ebben a kérdésben (www.szeged.fuecenter.hu, www.hairhungary.hu ).

Nőknél is előfordul „férfias típusú” hajhullás, a férfiaktól eltérően itt diffúzan ritkul meg a haj a fejtetőn. Ha megtekintjük hajválasztékot a fejtetőn és a tarkón, megfigyelhető, hogy a tarkó felett sokkal dúsabb a haj, mint a fejtetőn. Hátterében férfihormon (nőknek is van férfi nemi hormon, androgén a szervezetében) túlsúly előfordulhat, de sokkal gyakoribb, hogy a szőrtüszők androgénérzékenysége változik meg genetikai hajlam talaján. Változó kor után a nők egyharmadánál megjelenhet a probléma. Amennyiben fiatal nőknél észleljük, vagy fokozott, férfias típusú szőrnövekedés társul hozzá, kivizsgálást kell végezni. Endokrinológiai vizsgálat és a petefészkek ultrahang vizsgálata javasolt polycystás ovarium szindróma (PCOS) kizárása céljából. A női androgén alopécia kezelésében hormontartalmú vagy hormonmentes hajszesz, illetve hormonális fogamzásgátlók jönnek szóba. Kozmetikailag póthaj, hajbevarrás, paróka javíthat a megjelenésen, végleges megoldást pedig a hajbeültetés nyújt (lásd fent).

Az alopécia areata autoimmun eredetű foltos haj- vagy szőrzetvesztés, mely általában reverzibilis. Genetikai hajlam szerepe ebben a kórképben is igazolódott. A kopasz foltok területén láthatóak a szőrtüszőnyílások, a bőr nem vékonyodik el, nem hegesedik. A folyamat terjedésére utal, ha a foltok széli részéről könnyen kihúzhatóak a hajszálak, illetve ún. felkiáltó jel alakú hajszálak jelenléte. Körömtünetek is jelen lehetnek. Ritkán a folyamat rosszabbodása teljes hajhiányhoz vagy akár teljes szőrzethiányhoz vezethet. Kivizsgálása során rutin laborvizsgálatot, pajzsmirigy hormon meghatározást, góckutatást, szükség esetén autoimmun laborvizsgálatot végzünk. Kezelésében helyileg alkalmazott oldatok, fényterápia, vagy súlyosabb esetben belsőleg adott gyógyszerek lehetnek eredményesek.

Megfelelő hajápolással és egészséges életmóddal, táplálkozással természetesen nagyon sokat tehetünk hajunk védelmében. Amennyiben hajhullásának mértéke aggasztja Önt, forduljon bizalommal bőrgyógyászhoz.

 

   
  Magánrendelések helyszíne és időpontja:

6722, Szeged, Gogol u. 25. (55. csengő), bejelentkezés alapján 

Híd Klinika: 
Szeged, Deák Ferenc utca 28-30., bejelentkezés alapján (csak esztétikai beavatkozások)

Lézerkezelés: 
Kozmetológia Bőrgyógyászati és Esztétikai Lézercentrum