Dr. Gaál Magdolna

 egyetemi adjunktus


 Szolgáltatások Önéletrajz  |  Szerződött egészségpénztárak Árlista Kérdések és válaszok betegségekről

   

 Betegségek, kezelések, melyekről Önök a leggyakrabban érdeklődnek
 

A pikkelysömör kialakulásáért az immunrendszer kóros működés a felelős. A Magyarországi lakosság kb. 1-1,5 %-a szenved pikkelysömör (psoriasis) betegségben. Leggyakrabban bőrtünetek jelentkeznek, jól körülhatárolt, néha nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló gócok alakulnak ki. Leggyakrabban a térd, könyök és a hajas fejbőr területén jelennek meg ezek a plakkok, de a test más területein is kialakulhatnak. Súlyosabb esetben testszerte is megjelenhetnek. A pikkelysömör nem fertőző betegség. A bőrtünetekhez körömeltérések is társulhatnak, melyek körömgombásodással könnyen összetéveszthetőek. 10-15% -ban ízületi tünetek is kialakulhatnak. Az ízületi gyulladás jelentkezhet a bőrtünetekkel egy időben, de leggyakrabban a bőrtünetek kialakulása után néhány évvel kezdődnek. Sok esetben reumatológus orvosokkal való együttműködés szükséges.

Örökölhető-e a betegség?

A betegségre való hajlam örökölhető, így gyakran több pikkelysömörös beteg is van a családban, de olyan is előfordul, hogy a rokonok között nem fordul elő a betegség.

Napozás

A napfény enyhítheti a tüneteket, ezért a mérsékelt napozás jó hatású lehet, de feltétlenül kérje orvosa tanácsát, mert bőrtípustól, korábbi bőrbetegségtől függően előfordulhat, hogy az ön számára nem ajánlott a napfényen való tartózkodás.
A pikkelysömör lelki és társadalmi hatásai
A pikkelysömör hatással van az élet minden területére, sok beteg életminősége romlik, néhány embernél depresszió is kialakulhat. A beteg gyakran nem érzi vonzónak magát, kerüli a társas érintkezést, sexuális élete megromolhat. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy valaki a betegség miatt veszíti el a munkáját. Ilyen esetekben időnként pszichológus, pszichiáter segítségére is szükség lehet.

Mit tehet Ön betegsége javulása érdekében?

A stressz rontja a tüneteket, ezért érdemes odafigyelni életmódjára, rendszeresen mozogjon, pihenjen sokat. Amennyire megoldható, kerülje a stresszt, relaxáljon. Fontos, hogy a pikkelysömörös beteg figyelje állapotát, rendszeresen menjen kontrollvizsgálatra. Bizonyos dolgok, például az alkohol, dohányzás és bizonyos gyógyszerek ronthatják a betegséget, ezért kerülje az alkoholfogyasztást és a dohányzást, viseljen kényelmes, nem túl szűk pamutruházatot. A pikkelyeket ne vakarja, ne dörzsölje, ne szedegesse le, mert ilyenkor súlyosbodhatnak a tünetek. A víz nem ártalmas a bőrének, a rendszeres tisztálkodás nagyon fontos, viszont tusolás, fürdés után minden esetben elengedhetetlen a bőr zsírozása, megfelelő állagú kenőcs, krém használata, melyet orvosa felír önnek. Néhány esetben a tisztálkodáshoz szappan helyett speciális mosakodókrémet is javaslunk. Vannak gyógyfürdők, melyek kifejezetten jó hatásúak, ilyen például a Harkányi gyógyvíz.

Kezelési lehetőségek

Helyi kezelés
A kezelés mindenkori fontos kiegészítői a hidratáló, puhító, nyugtató krémek, kenőcsök, melyek használatát általában tünetmentes időszakban is javasoljuk.

Hámlasztó kenőcsök
A hámlasztó hatású kenőcsöket általában éjszakára javasolják. Használatuk célja, hogy a vaskos pikkelyek leváljanak, így a plakkok hozzáférhetővé váljanak más kezelések számára.

Kortikoszteroid tartalmú kenőcsök, krémek, tapaszok
Erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, a bőr immunrendszerének működését befolyásolják. A tüneteket általában látványosan javítják, a viszketést hatékonyan csökkentik. Fontos tudni azonban, hogy ezen készítményeknek mellékhatása (bőr elvékonyodása, striák, fokozott szőrnövekedés) is lehet, ezért minden esetben tartsuk be az orvos utasításait, csak addig és csak arra a területre alkalmazzuk, ahogy elő van írva.

Gyullasztó kenőcs
A gyullasztókenőcsök dithranol nevű anyagot tartalmaznak különböző koncentrációban. Ezeket napi fél órára, vagy egy órára alkalmazzuk kizárólag a plakkok területén. Alkalmazása nagy elővigyázatosságot igényel, ezért sokszor fekvőbeteg osztályra való felvétel után tanítjuk meg annak szakszerű alkalmazását.

D-vitamin származékot tartalmazó kenőcs
Szintén nagyon hatékonyan javítja a pikkelysömör tüneteit. Előnye, hogy kevesebb mellékhatásra számíthatunk, így hosszabb ideig alkalmazható a kezelés. Ma már kombinált, D-vitamin származékot (calcipotriolt) és kortikoszteroidot együtt tartalmazó kenőcs is elérhető.

Fényterápia
A bőrtüneteket az UV fény nagymértékben javítja, ezért számos fényterápiás eszköz került kifejlesztésre. A tünetek súlyosságától, kiterjedésétől függően orvosa javasolhat kabinos UVA, vagy UVB fénykezelést. Az UVA fénykezelés előtt egy órával fényérzékenyítő gyógyszert (Oxsoralen kapszula) kell bevenni. Az UVB fénykezeléshez nem szükséges gyógyszer bevétele. Legtöbb esetben keskeny spektrumú UVB fénykezelést alkalmazunk, mely 311 nm körüli hullámhosszúságú fényt bocsát ki. Ez a kezelés biztonságosan alkalmazható. Amennyiben a hajas fejbőrön súlyosabbak a tünetei, úgynevezett fényfésű kezelést is javasolhat kezelőorvosa. Kisebb fénykezelő berendezések is rendelkezésre állnak pl. a tenyér, talp kezeléséhez. A XeCl, vagy excimer lézer szintén UVB fényt (308 nm) bocsát ki, ez a berendezés viszont csak kis kiterjedésű tünetek esetén használható.

Gyógyszeres terápia
Több szájon át szedhető gyógyszer is rendelkezésre áll középsúlyos, illetve súlyos pikkelysömör kezelésére. Amennyiben helyi- vagy fénykezeléssel nem tarthatóak egyensúlyban az ön tünetei, gyógyszeres terápia mellett dönthet kezelőorvosa. Ilyen esetben fontos, hogy tájékoztassa őt egyéb betegségeiről, rendszeresen szedett gyógyszereiről. A gyógyszerszedés megkezdése előtt laborvizsgálatot végzünk.

Methotrexat
Ez a gyógyszer a bőr sejtjeinek folsav tartalmát csökkentve a hámsejtek osztódásába avatkozik bele. Általában akkor javasoljuk, ha a bőrtünetek mellett ízületi panaszok is fennállnak. Szedése alatt rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet, májenzimeket. Fényérzékenyítő hatása is van, a napozást, szoláriumozást kerülni kell.

Cyclosporin
Az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszer, hatékonyan csökkenti a pikkelysömörös bőrtüneteket. Szedése alatt rendszeres vérnyomásmérésre és laborvizsgálatra (vérkép, vesefunkció) van szükség.

Acitretin
Fénykezeléssel kombináltan, vagy önmagában is alkalmazható psoriasis kezelésére. Laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizni kell a vérképet, májfunkciós értékeket, koleszterin és vérzsír értéket.
Amennyiben betartja az utasításokat, és rendszeresen megjelenik az ellenőrző vizsgálatokon, ezek a gyógyszerek biztonsággal szedhetőek.

Biológiai terápia
Egyéb terápiával nem karbantartható esetekben bőr alá adható (subcutan) injekció, vagy infúzió formájában adható, úgynevezett biológiai kezelésre is lehetőség van. Ezen terápia bevezetését minden esetben részletes kivizsgálás (vér- és vizeletvizsgálat, mellkas Röntgen, kardiológia, reumatológia) előzi meg. A biológiai terápiák nagyon hatékonyak, ugyanakkor rendkívül nagy odafigyelést igényelnek az orvos és a beteg részéről egyaránt. A kezelés elkezdésének feltétele a középsúlyos, vagy súlyos pikkelysömör, illetve az, hogy korábban már más, belsőleg alkalmazott gyógyszer, vagy fénykezelés hatástalannak bizonyult, vagy a korábbi kezeléseket mellékhatások miatt le kellett állítani. A biológiai terápia szoros orvosi felügyelet mellett, kijelölt biológiai terápiás centrumokban adható.
 

   
  Magánrendelések helyszíne és időpontja:

6722, Szeged, Gogol u. 25. (55. csengő), bejelentkezés alapján 

Híd Klinika: 
Szeged, Deák Ferenc utca 28-30., bejelentkezés alapján (csak esztétikai beavatkozások)

Lézerkezelés: 
Kozmetológia Bőrgyógyászati és Esztétikai Lézercentrum